04.11.2012

Kven er snillast av far og mor? av Inger Bråtveit

"Knut er på sjukehuset. Her er sprøyter, sjukesøstrer og blodbehaldarar. Men Knut er ikkje redd for sprøyter eller blod. Knut tenkjer på far og mor. Og det er noko han ikkje heilt forstår"
 Capris.no

Det er ikke alltid lett å være barn. Men det er jammen ikke alltid lett å være foreldre heller! For fra barnemunn får man høre om det som er bra, og det som slett ikke er bra - i barnets øyne, i nettopp dette øyeblikket. Enhver forelder vil kun det beste for sitt barn og mange kjenner nok litt på den naturlige "kampen" mellom mor og far, om hvem som er snillest. Men det kjennes nok mer i et voksent sinn enn i et barns sinn når det gjelder dette, for barn kan jo være så flyktige og lar seg lett bestikke med en liten oppmerksomhet.

Kven er snillast av far og mor?
For dette finst det neppe ord.

I denne barneboka møter vi Knut som ligger innlagt på intensivavdelingen på sykehuset. Faren hans er med ham, mens moren er på Nokia-konferanse i Finland. Hun jobber nemlig i et multi-konsern, og er av den grunn ofte ganske stresset og litt fjern. Knut er ikke redd for sprøyter og blod, men han tenker veldig på mor som er bortreist, og uten at tankene hans kommer helt klart frem akkurat her, så er det nok et lite savn for ham. Far og Knut pleier å kose seg med å gå ut, på kafé eller kino, mens mor er opptatt av fysisk fostring når det endelig blir helg. På sykehuset ringer moren og Knut får prate med henne, og hun lover at når Knut blir 8 år så skal han få bli med på båten til Finland, og de skal besøke Mummitrollet, spise god mat og masse godterier og se på den store giga-lekebutikken. Så skrives Knut ut fra sykehuset og på vei hjem må Knut gå selv for faren vil ikke ha ham hengende i hånda, og hjemme venter moren hans med en helt spesiell gave på ham.

Jeg får vondt av både moren, faren og Knut, hver sin gang. For det kan ikke være lett å være hverken den ene eller den andre i en slik situasjon (som jeg nok tror ganske mange familier lever i idag, med den velkjente tidsklemma). Og moren gjør som mange foreldre gjerne gjør for å lette sin egen samvittighet; kjøper en gave til barnet sitt. Og selv om det ikke står noe i klartekst om dette, så tyder jeg som leser dette dithen at dette er med på å merke mor som den snilleste (for en stund), og farens nærvær på sykehuset er mer eller mindre glemt bort (for en stund ihvertfall).

Mor har fyrt opp grillen,
ho sjekkar temperaturen,
legg over loket, før ho spring inn
i huset, ned kjellartrappa,
på høge stiletthælar.

Framføre grillen set mor ei grøn kasse
av pappa, med raude sløyfeband og alt.

Dette er nok en bok som forstås bokstavelig ut i fra handlingen barn som hører/leser historien, men som voksen leser er det mye å lese mellom linjene, og ikke minst plukke opp på illustrasjonene. F.eks. Solo-flaska på nattbordet på sykehuset, den stressede moren som ser glad og fornøyd ut når hun er på jobb, og stort sett ikke fullt så harmonisk når hun er sammen med familien.

Boka er skrevet på nynorsk og språket varirer fra lett og hoppende med rim og korte setninger, til et lavere, mer grublende tempo. Det passer veldig godt med stemningen i boka. Men om et barn skjønner hva et "multi-konsern" eller "fysisk fostring" er, det har jeg mine tvil om.

Og svaret på hvem som er snillest av mor og far? Det forblir nok uløst, men det setter helt klart i gang noen tankeprosesser hos den voksne leseren.
Terningkast 4
Utgitt: 2012
Forlag: Flamme
Sider:  < 50
ISBN: 9788202397852
Boken er mottatt direkte fra forlaget, uten noen forpliktelser!

1 kommentar:

Anja sa...

Enig med deg at den nok setter tankeprosessen i gang hos voksne, men barn er den nok ikke så enkel for. Min åtteåring forsto ikke boken. Mor var snill fordi hun ga en hund og far var kjedelig :/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...