19.01.2011

52 noveller: Rømlingen av Alice Munro

Dette er mitt første møte med Alice Munro, som jeg har hørt så mye bra om, og jeg gledet meg til å få en smakebit av hennes forfatterskap.

Den første novellene i samlingen - tittelnovellen - handler om ekteparet Carla og Clark som driver en rideskole. Grunnet det dårlige været står det dårlig til med besøket og dermed også økonomien og humøret til de to. Carla har fast oppdrag med å vaske huset for Mrs. Jamieson som nylig har kommet hjem fra en feritur til Hellas etter tapet av sin ektemann. Clark får rede på at enken har arvet mye penger, og således begynner en plan om å presse henne for penger. Carla går noe motvillig med på planen, men underveis, ved hjelp av den eldre og klokere Mrs. Jamieson, endrer hun mening og bestemmer seg for å rømme fra Clark og deres haltende ekteskap.
"Dette var den sommeren det bare regnet og regnet. Regnt var det først man hørte om morgenen, det trommet mot taket i husvognen. Stiene var gjørmete, dt lange grast var dyvått, og fra løvverket høyt der oppe kunne det komme sporadiske dusjer selv i stunder da det var oppholdsvær og  skydekket så ut til å ville letne."
s. 10

Språket er enkelt, men godt og veldig beskrivende. Både når det gjelder personkarakteristikker, miljø og hendelser. Lengden på novella strekker seg over mer enn 40 sider med liten skrift, men forfatteren klarer hele veien å holde på min interesse. Det dukker opp nye opplysninger om hovdpersonene, deres fortid og deres relasjoner med hverandre.

Jeg kan ikke si annet enn at dette ga mersmak! Jeg gleder meg til å lese de resterende novellene i samlingen. Munro ble forøvrig belønnet med Giller Prize for denne boken.


Novelle: 3/52
Hentet fra: Novellesamlingen Rømlingen av Alice Munro
Flere av mine novelleanmeldelser finner du her,
og novelleanmeldelser fra andre deltakere i utfordringen finner du her

2 kommentarer:

Vibeke sa...

leser også Rømlingen av Alice Munro akkurat no. Det er også mitt første møte med Alice Munro og det blir nok ikke det siste :-)

Anonym sa...

Jeg har ikke fått lest noe av Alice Munro enda, men nå satte jeg Rømlingen på min "skal lese" liste :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...